Návrhy na změnu dopravního značení

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
monin

Re: Návrhy na změnu dopravního značení

Příspěvek od monin »

egelebege píše:Pokud máš Evropu projetou a stačilo ti mrknout do mapy a nikdy jsi nebloudil, tak je evidentní, že jsi se bez oválů bez problémů obešel.
Opravdu každý ví, že Charleville-Mezieres je ve Francii kdežto Florenville v Belgii?
V čem je problém? Prostě pokud chci jet do Florenville tak tam jedu. Když mi stačí Charleville-Mezieres tak jedu jen tam. K čemu mi je symbol státu?
Charleville-Mezieres je město velikosti Jihlavy u který mě taky nezajímá v kterym kraji leží. Nebo když pojedu z Hradce do Pardubic tak taky nepotřebuju na návěsti informaci, že budu přejíždět do jinýho kraje. V tom je kouzlo otevřený evropy, ale jak tak koukám tak tady je spousta lidí co stále kladou důraz na hranice a možná by i některý nejraději zas republiku obehnali plotem
Soráč, ale ty máš fakt dost s tím kouzlem otevřené Evropy a brojením proti uvádění symbolů sousedních států. Jistě, že nechci, aby byl u Kaplice zase posed a na něm příslušník pomocné stráže VéBé a hlásil do vysílačky, že se k hranicícm blíží neznámá Škoda 105L oranžové barvy SPZ HKB 25-45.
Jistě, že je super, že jsou hranice otevřeny. A dokonce už tam nikdo nehlídá. Je super, že i u nás to vypadá stejně třeba na Rozvadově u D5/A6 jako na např. u Ventimiglie na italské A10 a francouzské A8. Nebo na D8/A17 stejně jako někde na zapádě, kde ani dřív žádné hraniční budky nebyly (B/NL).
Ale proč by jsme pro bůh, i přesto, že už tam státní hranice "není" měli přestat značit hlavní tahy do ciziny i se symboly sousedních států. A psal to i Adi88 - ne všichni jedou do Vídně a Bratislavy. Jsou tu třeba např. i Vysoké Tatry a přece kdyby např. od "nové" D1/D49 byl značený Trenčín (SK) nebo od D1/I/35 Žilina (SK), tak to je hodně dobrá orientace na mrknutí "jedním" okem pro někoho kdo tam jede poprvé.
Jezdil, jsem dřív cca 2x za rok z Prahy do Monaca,Nice. V podstatě bez mapy. A jak mi ze začátku dost hodně bodlo např. na okruhu okolo Milána, kde je daleko více pruhů než jen tři a slušný provoz i ve 3h ráno, že na exitu bylo značeno Como, Lugano i s (I).
Tak proč by tedy nemohlo být na Pražským okruhu - jeden z hlavních tranizitů u nás - značeno pro bůh, alespoň třeba BRNO (SK) (A), PLZEŇ (D)...atd....
Když už tam na hlavních kříženích R1/D1, R1/R4, R1/D5..atd.. nemůže bý tedy Wien, Linz, Passau, Nürnberg...atd..
Je to nejen a pro rychlejší a bleskovější orientaci - někdo to tu už i psal..to (A)..(SK)..tam krásně "vykukuje", ale taky nám to dává přece jen trochu i punc světovosti a toho, že už tu železnou oponu naopak nemáme a snažíme se udělat maximum i pro ty kteří k nám i přijedou(dokonce).
A te´d tě poprudím ještě víc, kéž by se stal zázrak - a my tu "kus" tý Itálie proti které brojíš, naopak měli. S výborným jídlem, pitím, s usměvavými a přívětivými lidmi, s perfektními dálnicemi (povrch vozovek, vodorovné značení, značení i pro jízdu v mlze, perfektně upravenými dělícími pásy dálnic) a třeba i tím, že když zastavíš kdekoliv na jakékoliv odpočívce, čerpačce, tak všude dostaneš výborný kafe, čerstvé sendvičce prakticky s čimkoliv na co si vzpomeneš a obchodu na čerpačce se sotva vyrovná nějaký obchod Na Příkopech.
Když pak vidím, "zmraženou" nabídku na našich čerpačkách, tak se mi otevíra kufr a to nejen v autě.
Ale teď mě zase nekdo napadne, že to není téma o žrádle a o životním stylu, ale o návrzích na změnu dopravního značení. Soráč, ale nedalo mi to. Když už prudíš pořád i proti té Itálii.
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
monin

Příspěvek od monin »

mapman píše:Marodim, tak si hraju abych nezlobil :twisted: ... následující video zobrazuje FIKTIVNÍ situaci na MÚK Brno-jih směr Praha, např. uzavření Pisáreckého tunelu a nutnost vedení tranzitu po opačné straně VMO s využitím jinde v Evropě standardního žlutého značení pro vedení dočasných cílů:

Líbilo? :)

Jinak k těm výše uvedeným příspěvkům:

Zahraniční ovály jsou zaváděny po celé Evropě, nevidím důvod, proč se toho nedržet, nemusí se navíc používat jen u zahraničního cíle ale třeba i samostatně a pak to velmi zlepšuje čitelnost značek, kdy se místo názvu země uvede prostě její "piktogram".

Co se týče otázky, jak moc mají tyto návrhy šanci vejít v realitu, tak říkám na rovinu, že velmi malou ;) Ale některé drobné změny typu značení uzlu (dálniční kříž) nebo doplnění dálkových cílů na odbočkách z okruhu by se podařit časem mohly...
Skvělý. Tečka. A i ta tečka mezi názvy je dost dobrá.
Pokud je ovšem mizivá šance, že se toho dostane do reálu, tak je to spíš deprimující. Vědět, že například každý, kdo pojede na BVV a nebude umět česky se musí naučit znát že to je Výstaviště a podle toho se taky orientovat. Snad alespoň symbol by tam měl být.
Já být např. spoluvlastníkem BVV - a toto na D1 vidět, tak 2x do měsíce hlasím na ŘSD uložení bomby, dokud bych je tam s tím něco nedonutil udělat.
Jinak pokud si z léta pamatuji je taky dost strašné značení od D52 na D1. Tedy ne, co se týče textu na samotné značce, ten je docela dobrý, ale toho umístění samotného portálu, těsně před sjezdem na D1. Je to tam neuvěřitelně matoucí, kde je vlastně sjezd směrem na Bratislavu a kde na Prahu. A to zvláště večer.
To samé od D1 na D52 - ta poslední značka při odbočování na D52 je taky dost pěkně "maskovaná".
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

egelebege píše:V čem je problém? Prostě pokud chci jet do Florenville tak tam jedu. Když mi stačí Charleville-Mezieres tak jedu jen tam. K čemu mi je symbol státu?
Symbol státu je dobrý tam, kde je to hlavní komunikace mířící daným směrem. Tedy je pravděpodobné, že většina transitu od Brna do Rakouska pojede po I/52 i když Vídeň nebude cílem.
Bylo by ovšem dobré to používat s mírou. Na PO můžu symbolem D označit nejvzdálenější cíl na I/4,D5,R6,R7,D8,I/9. Ale z hlediska významu komunikace to má podle mě smysl jen na D5, D8 a do budoucna možná R6. Jinde bych to neznačil.
Navržené úpravy se mi líbí také díky eliminaci zbytečných rámečků a velkých ploch v nich. To je vidět na té původní značce, kde orámovaná Grand Prix a BVV zabírají víc místa a jsou výraznější než nejdůležitější dálkové cíle.
Akorát bych nepřejmenovával BVV - je to firemní značka. I když je ten vytvořený znak dobře pochopitelný, tak mi překlad expo přijde stejně nesystémový jako dřívější exit.
egelebege

Příspěvek od egelebege »

monin píše: A psal to i Adi88 - ne všichni jedou do Vídně a Bratislavy. Jsou tu třeba např. i Vysoké Tatry a přece kdyby např. od "nové" D1/D49 byl značený Trenčín (SK) nebo od D1/I/35 Žilina (SK), tak to je hodně dobrá orientace na mrknutí "jedním" okem pro někoho kdo tam jede poprvé.
Jo, pak přejede hranice, symboly zmizí a ten někdo je v koncích. Bez MPZ zabloudí na první křižovatce a skončí někde na samotě u lesa :D

S tou Italií.... souhlasim s tebou že maj celkem kvalitní povrch i když spíš hlavně na severu. Ve střední části to je horší ale pořád dobrý. Dále bych vypíchnul jejich dopravní informační systém na ZPI kterej funguje na 100% a je asi nejdokonalejší v evropě. To je ale vše. Ostatní dopravní značení stojí za..., odpočívky maj miniaturní, silnice rozflákaný, řidiči na ránu...ale to už jsem OT
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Jo jo, z té 52ky na D1 je to šílený, tam jsem špatně odbočil jednou i já ...

Ad BVV - dnes už se ten název nepoužívá, společnost se jmenuje Veletrhy Brno a vlastní ji většinově Němci z Düsseldorfu. Čili jsme opět u toho, že máme sice něco zvykově zažito ale realitě to neodpovídá. Takže buď "Výstaviště" nebo něco mezinárodního. Nic lepšího než "Expo" mě zatím nenapadlo. Nicméně za tu poznámku díky, čekal jsem jestli se toho někdo chytne.

Na PO bych s D značil pouze Nürnberg a Dresden. Na R6 možná ve výhledu po dostavbě Bayreuth, ale teď ne. Pak určitě ještě Linz (A) a Wrocław (PL) a to je ze zahraničních vše. Odpovídá to i nové koncepci TEN-T sítě, kde jsou výše jmenovaná města uzlovými body... A jen tak na okraj, je tam i Brno jako sekundární uzel, třeba i proto se nemusí nutně objevovat Wien už u Prahy.
monin

Příspěvek od monin »

egelebege píše:
monin píše: A psal to i Adi88 - ne všichni jedou do Vídně a Bratislavy. Jsou tu třeba např. i Vysoké Tatry a přece kdyby např. od "nové" D1/D49 byl značený Trenčín (SK) nebo od D1/I/35 Žilina (SK), tak to je hodně dobrá orientace na mrknutí "jedním" okem pro někoho kdo tam jede poprvé.
Jo, pak přejede hranice, symboly zmizí a ten někdo je v koncích. Bez MPZ zabloudí na první křižovatce a skončí někde na samotě u lesa :D

S tou Italií.... souhlasim s tebou že maj celkem kvalitní povrch i když spíš hlavně na severu. Ve střední části to je horší ale pořád dobrý. Dále bych vypíchnul jejich dopravní informační systém na ZPI kterej funguje na 100% a je asi nejdokonalejší v evropě. To je ale vše. Ostatní dopravní značení stojí za..., odpočívky maj miniaturní, silnice rozflákaný, řidiči na ránu...ale to už jsem OT
Hele ty jedna hranice a symbole.. :lol:
Na Slovensku mi příjde, že už mají lepší dopravní značení než máme my. A to vážně. A pokud s tím něco nezačneme dělat ( a nejen s tím) tak z ná budou mít všichni už jen srandu - pokud už ji nemají teď.
A co se týče i toho značení v Itálii..kééž by jsme měli takové dobré značení mimo a i na dálnicích -i my- te´d mám na mysli nejen dobře značené místní cíle a dálkové (včetně symbolů např. fotbal.stadion, bazén, ...)ale i dobře značené turisticky zajimavé cíle na dálnicích (hnědé cedule, nebo podklady) které jsou uváděny i na exitech z dálnic a ne jako u nás - jedna cedule někde uprostřed dvou exitů a při výjezdu nic..takže na nic..
Slováci tam mají u toho i km..včetně směrové šipky..
adi88

Příspěvek od adi88 »

Napsal jsem to trochu blbě, ty problémy jsem neměl, neboť jsem tu mapu většinou studoval docela podrobně...Ale když se někde mluví stejně, navíc jedete po okreskách, kde nevíte, které město bude značeno a které ne, tak to jen zbytečně zaměstnává navíc. Není to nepřekonatelný problém, ale proč to neusnadnit. A u zemí, kde si nepotrpí na originální názvy měst je pak ovál přímo nutnost, protože člověku fakt hned nedojde, že Pleskava je Pskov (Rusko) a nebo Gardinas že je Grodno (Bělorusko), což je realita značení v Pobaltí. Aspoň, že tohle je u nás ok, představa, že bude na I/7 Saská Kamenice, tak teda nazdar.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Jak píšeš, adi88. Občas to některé země přepísknou a bez oválu je to k nepoznání, viz teď čerstvě zblbli Maďaři, kteří jsou jinak poměrně konzistentní ve dvojjazyčném označování:
Obrázek

Možná ještě ten Munkács jako Mukačevo by někteří dali, ale kdo už ví, že Szatmárnémeti je Satu Mare v Rumunsku. A navíc Záhony je město maďarské před hranicemi z Ukrajinou... no prostě tady děs...
jeni013

Příspěvek od jeni013 »

mapman píše:...A navíc Záhony je město maďarské před hranicemi z Ukrajinou... no prostě tady děs...
Osobně to chápu tak, že se tudy dostanu do Záhor (ať jsou kde chcou) a také na Ukrajinu. Stejně jako nám naší D1 nejedu jen do Vídně, ale mužů jet i do Rakouska. ;-)
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Tohle se dá řešit třeba tak že se napíše Záhony / (UA) nebo Záhony · (UA) - tím se dá jasně najevo že jsou to dva cíle ... ale v tomhle není Evropa a ani mnohé země jako i jinak vyzdvihované Německo konzistentní.
Standa

Příspěvek od Standa »

Trochu to s tím vlastenectvím přehánějí, už tam chybí jen Kassa (SK) :) ... U hranic s Rakouskem jsou přeci jen malinko vstřícnější k cizincům, u měst Kismarton a Bécs zmínili i Eisenstadt a Wien :) ! Nicméně malinko je chápu, kromě Vídně patřila všechna zmíněná města historicky k Maďarsku (Uhrám). Jinak jsem samozřejmě pro uvádět mezi směry i zkratky zemí, moc místa to nezabere a dost to pomáhá usměrnit tranzitující.
adi88

Příspěvek od adi88 »

Tak pouhé Kassa (SK) naštěstí nemají, aspoň v Miskolci, tam je Kassa-Košice (SK) :) Ale jinak tedy mapmanova fotka je hrůza, to, že to dřív patřilo k Uhrám je hezké, ale všude v mapách a oficiálně se používá Satu Mare či Mukačevo a ne nějaké názvy, které to mělo za Uherska. Je fakt, že už asi před 6 lety jsem si v Esztergomu všiml směrovky Párkány-Sturovo, přičemž Sturovo bylo na značce přeškrtané a porýháné, takže národovecká otázka zřejmě hraje velkou roli a lekcdo to tam asi dost řeší. Ale vlastní jména by opravdu měla mít oficiálně pouze jediný možný tvar podle toho, jak je to z právního hlediska nyní.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Z cyklu "Brno" ještě dva kousky k diskusi:

Nejprve km 191 směr Ostrava
ex-191-P-2am.png
ex-191-P-2am.png (50.97 KiB) Zobrazeno 7796 x
a ještě 203 směr Praha
ex-203-L-2am.png
ex-203-L-2am.png (48.26 KiB) Zobrazeno 7796 x
Standa

Příspěvek od Standa »

U Mukačeva je problém i s přepisem do latinky, asi nejlepší by bylo uvádět Munkács-Мукачеве a na Slovensku obdobně Mukačevo-Мукачеве, ale tam je asi jako cíl na Ukrajině uváděn Užhorod-Ужгород (u něj navíc Wikipedie zmiňuje i název v rusínštině Уґоград, ten by ale jako neoficiální určitě na značení být uváděn neměl).
Standa

Příspěvek od Standa »

Mapmane, vypadá to moc pěkně. Proč je ale jednou "Brno - centrum" a podruhé "Brno >terčík<"? Předpokládám, že terčík se dává kvůli úspoře místa a, je-li místa dost, tak se to rozepisuje, ale nemělo by se to spíš sjednotit?
balance

Příspěvek od balance »

mapman :ok:
Jen to "Expo" mi jako brňákovi nějak nesedí ... snad alespoň "Výstaviště|Expo"

Když už jsme v Brně, tak začátkem prosince proběhla výměna velkoplošných SDZ na křížení Zvonařka/Plotní+Dornych. Ale Ostravy jsme se nedočkali ... (ani Gliwic (PL) :D )
SDZ_Zvonarka-Dornych.jpg
SDZ_Zvonarka-Dornych.jpg (78.65 KiB) Zobrazeno 7779 x
mapa
SDZ_Zvonarka-Plotni.jpg
SDZ_Zvonarka-Plotni.jpg (95.73 KiB) Zobrazeno 7779 x
mapa
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Sami oficiální představitelé Mukačeva dávají vcelku jasně najevo, že podle nich je to Мукачевo, na konci s "o" nikoliv "e", ale to už je jedno ...

Ad centrum - Proč je to na každém z obrázků jinak má důvod prostý, prodiskutovat obě varianty :)
Centrum je asi mezinárodně krásně srozumitelný výraz, navíc používaný skoro všude po městě. Terčík by se mohl používat buď tam kde je málo místa nebo pak už v obci spolu se samotným výrazem Centrum. Nicméně spojení "Brno ○" by se mohlo rychle uchytit taky ... No, sám nevím.

balance:
Olomouc vs. Ostrava je věčný boj. Z Brna je poměrně silný odpor vůči této změně, protože "takhle se to vždycky dělalo", s tím se těžko pohne. Ostrava by byla systematičtější ale když už se s tím nedá pohnout tak Olomouc není úplně mimo, jen by to chtělo ji povinně zavést i na D1 aspoň mezi km 203 a 230.

Expo používám proto, že je to krátké a mezinárodně srozumitelné, v zahrničí sice používají furt Messe nebo Fiera či Fira, ale zkuste najít někoho kdo správně napíše natož přečte "Výstaviště" a není z Čech ... Na to ale zas až tolik hledět nemusíme. Klidně tam může být jen to Výstaviště s tím symbolem vlaječek vystavovatelů. Lidi kterým jsem vlaječky ukázal bez předchozího vysvětlení, to povětšinou po chvilce váhání pochopili.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

BTW jedna věc mi na těch nových brněnských značkách od Zvonařky děsně vadí - koukněte na tu variantu písma - všechno v úzkém místo středního, to je jednoznačný palec dolů z hlediska čitelnosti a přehlednosti značek, v tomuž jsou opravdu lepší ty staré, mnohem lepší ...
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

už s tím začínám být otravnej, tak aspoň ještě naposledy - když už jsme se zastavili u toho Brna, tak opět můj pohled na možné provedení jedné z výše uvedených značek u Zvonařky dle mojí "příručky" :)
vmo-zvonarka-1bm.png
vmo-zvonarka-1bm.png (42.87 KiB) Zobrazeno 7740 x
Ty okruhy jsou stále kámen úrazu, tápu co s tím, ten starý systém značení okruhů se mi ale každopádně vůbec nelíbí :(
jannnn

Příspěvek od jannnn »

Co takto ty okruhy? :)
vmo-zvonarka-1bm.png
vmo-zvonarka-1bm.png (47.94 KiB) Zobrazeno 7727 x
mbmat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mbmat »

Mužu se jen zeptat mapmane na důvod, proč není Líšeň, Slatina, Židenice a Letiště v jedné subploše ale ve čtyřech? (to samé i Tuřany a Komárov)
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

jannn:
Nebudeš mi věřit ale verze obrázku "vmo-zvonarka-1am" vypadá přesně takhle :D

mbmat píše:Mužu se jen zeptat mapmane na důvod, proč není Líšeň, Slatina, Židenice a Letiště v jedné subploše ale ve čtyřech? (to samé i Tuřany a Komárov)
To je jeden z prvků "příručky", velká sublocha se používá pouze jako indikátor kategorie komunikace (silnice-modrá, dálnice-zelená, místní komunikace-bílá) - viz třeba výše uvedené exity 203 a 191 na D1. Pokud ale jedu po silnici a pokračuju, tak nepoužívám velkou sublochu ale pouze uvádím jednotlivé cíle na samostatných plochách podle druhu cíle (dálniční-zeleně, silniční-modře, místní a jiný-bíle). Díky tomu se mi toho na menší značku vejde více, aniž by se snížila čitelnost, a nezůstavají velké holé plochy, což je hlavně u bílé velmi nežádoucí.
monin

Příspěvek od monin »

mapman píše:BTW jedna věc mi na těch nových brněnských značkách od Zvonařky děsně vadí - koukněte na tu variantu písma - všechno v úzkém místo středního, to je jednoznačný palec dolů z hlediska čitelnosti a přehlednosti značek, v tomuž jsou opravdu lepší ty staré, mnohem lepší ...
Zde lze jen citovat skvělého R.Hrušínského ve Spalovači Mrtvol..
když mu paní Erna říká, že jeho spíš zajímá více, že v Brehovu spadl ženich na stříbrné svadbě do vařicí vody, a on na to odvětí, jsou to tragédie paní Erno..

To značení je taky tragédie.
Chtěl bych vidět toho člověka, který to zadá do výroby, toho člověka co to tam instaluje, to snad není možné, že si z nich nikde ani náznakem nepovšimne, že to celé je zase jen a jen paskvil? Nepřehledný, nečitelný, prostě na nic?? Na rozdíl od toho původního a už vůbec od toho co nám tu Mapman servíruje, my na to minutu blaženě koukáme a za půl hodiny vidíme na magistrále před Hlavním nádražím 20 let starou hrůzu s už neviditelným názvem Brno a zbylým názvem Pankrác.
Copak sem nevleze nikdo z těch co za to berou prachy a rozhodujou o tom?? A konečně si uvědomí, že to co dělají je úplně mimo veškerou mísu?
A když už sem nevlezou, nebo je to netrkne, co jim to tam vše zaslat..Mampane?? Zadarmo a na stříbrném podnose?? Ani to by nezabralo??
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Mi se všechny mapmanovi návrhy líbí, nemám výhrad, snad jen ty okruhy, tady se mi líbí více jannnnovo řešení.
Jedinou výhradu mám k multipostu :)
R48 -> D48 se podařilo!
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

mapman píše:Expo používám proto, že je to krátké a mezinárodně srozumitelné, v zahrničí sice používají furt Messe nebo Fiera či Fira, ale zkuste najít někoho kdo správně napíše natož přečte "Výstaviště" a není z Čech ... Na to ale zas až tolik hledět nemusíme. Klidně tam může být jen to Výstaviště s tím symbolem vlaječek vystavovatelů. Lidi kterým jsem vlaječky ukázal bez předchozího vysvětlení, to povětšinou po chvilce váhání pochopili.
Já bych se toho Výstaviště nebál. Na veletrh se obvykle nejezdí náhodně, ale na základě programu (doby hromadných návštěv v Brně jsou dávno minulostí), ve kterém je jméno Výstaviště uvedeno.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“